English   |   Kontakt
 
 
 
Konfindustria per parate e zeza dhe pastrimin e parave

Konfindustria vlerëson, se renditja e Shqipërisë në zonën e rrezikut nga agjencitë e specializuara të Këshillit të Europës për dukuritë kriminale të qarkullimit të parave të “zeza” dhe “pastrimit të parave”ishte i pritshëm dhe i paralajmëruar.

Në sondazhin e përvitshëm të kryer nga Qëndra e Studimeve të Konfindustrisë në dhjetor 2019 kishte një rritje me pothuaj 50% të shqetësimit të bizneseve për pasojat e veprimtarive të “pastrimit të parave” në dëmtimit të konkurencës në treg. 

Konfindustria vlerëson, se është e papranueshme që prej pothuaj 2 vjetësh është bllokuar në Kuvendin e Shqipërisë miratimi i projekt-ligjit për publikimin e emrave të pronarëve të fshehur të kompanive “guackë” të regjistruar në të ashtuquajturat parajsa fiskale. Nisma ligjore ishte marrë me kërkesën e vazhdueshme të Moneyval, agjencia e specializuar për luftën kundër “pastrimit të parave” në vendet antare dhe kandidate të Bashkimit Europian. Kompanitë “guackë” përbëjnë një nga burimet kryesore në nivel botëror me anë të së cilave kryhen veprimtaritë kriminale të qarkullimit dhe pastrimit të parave të zeza”. Burimet e kapitaleve të kompanive “guackë” kanë rrezik të lartë të jenë me natyrë korruptive të qeveritarëve e zyrtarëve nga e gjithë bota, fshehje fiskale, grupe terroriste dhe deri te vënde kundërshtare me interesat gjeostrategjike të Shqipërisë dhe aleatëve tanë EuroAtlantikë.  

Në Shqipëri kompanitë e regjistruara në parajsa fiskale janë të shtrira pothuaj në të gjithë sektorët e ekonomisë dhe sidomos në sektorët më strategjikë, duke përfituar mbështetje shtetërore në formën e licencave, koncesioneve, PPP, etj,. Përmendim sektorët strategjikë si të nxjerrjes, përpunimit dhe tregtimit të hidrokarbureve, sektorin bankar, përpunimim e mbetjeve, prodhimin e energjisë, etj ku ka prani të dukshme të kompanive të regjistruara në “parajsa fiskale”me pronarë të panjohur .


 

Nisma

+ Data 2019-05-17
Krijimi i komisionit hetimor ne Kuvendin e Shqiperise per humbjet ne gjykatat nderkombetare
[Me shume]
+ Data 2019-01-05
Krijimi i Burses Shqiptare te Energjise
[Me shume]

Njoftime

+ Data 2019-11-16
Në 15/11/2019, në Divjaka Resort, Divjakë u zhvillua edicioni 1 i Expo Forumit “Albania Agri Financing and Food Safety 2019” organizuar nga Konfindustria në bashkpunim dhe me mbështetjen e Ministrisë së Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural/MBZHR, B
+ Data 2019-05-02
Konfindustria ne grupin e punes ne projektin e Pergatitjes Politikave Industriale‎ te Rajonit te Ballkanit Perendimor 2018-2019, GIS Gjermani dhe Keshilli Bashkpunimit Rajonal- Sarajeve
+ Data 2019-04-11
Konfindustria pjesemarrese ne sesionin plenar te hapjes se Konferences Esri Italia 2019, Rome, Itali
 
Tregu i Ideve
Miq, ju ftojme ne bashkebisedim! Tema e dites:  Si e vleresoni nismen e BE per Krijimin e Tregut te Perbashket Rajonal te vendeve te Ballkanit Perendimor. Tregu Rajonal perballe Tregut Kombetar Shqiperi-Kosove. Dergoni mendimet tuaja ne ide@konfindustria.al  
Login


© 2007 - 2020 Konfindustria. te gjitha te drejtat e rezervuara