English   |   Kontakt
 
 
 
Konfindustria per tregun e mikrokredive
Konfindustria shpreh shqetësimin, se tregu financiar i mikrokredive në Shqipëri po merr më shpejtësi formën e sistemit të “fajdeve”. Banka e Shqipërisë/BSH, si institucioni rregullator i ngarkuar me ligj për tregjet financiare, me veprimet dhe mosveprimet e saj është përgjegjëse kryesore për gjëndjen e rëndë të krijuar, që për nga forma dhe pasojat mund të krahësohen me piramidat e vitit 1997. Viktima të lulëzimit të sistemit të “fajdes”në tregun financiar të mikrokredisë janë bërë mbi 100 mijë qytetarë shqiptarë në shumicë dërrmuese përfaqësues të shtresave më të varfëra dhe të paditura të shoqërisë. Vlera e pronave të prekura nga fenomeni fajde i mikrokredive përllogaritet në qindra milionë euro. Konfindustria vlerëson, se BSH si institucioni përgjegjës ligjor i tregjeve financiare duhet të kishte kishte ndërhyrë me kohë për të rregulluar me ligj tregun e mikrokredive të paktën në dy shtylla kryesore. Së pari, në përcaktimin e tavanit të interesit të mikrokredive dhe së dyti, në vendosjen e tavanit të penaliteteve. Gjithashtu, nuk ka asnjë raport të plotë për gjitha masat ndëshkuese të BSH për shoqëritë e mikrokredive për tejkalim të tavanit të 30% të penalitetit të detyrimit. Gjithashtu, është e pashpjegueshme, që krahas lënies së tregut të mikrofinancës krejtësisht të parregulluar dhe të pakontrolluar, është bërë i mundur licensimi i shoqërive me pronarë fundorë nga shtete jo mike nën embargon e partnerëve euroatlantikë si dhe të shoqërive dëbuara nga shtete të tjera në Rajon. Është e pashpjegueshme, që edhe pas bërjes publike të pasojave të rënda të lulëzimit të “ fajdeve” në sektorin e mikrokredive dhe ndërhyrjes së SPAK, Banka e Shqipërisë nuk ka filluar asnjë nismë ligjore të qënësishme për sa më sipër. BSH e ka plotësisht në përgjegjësinë e saj për të përcaktuar me akte të brendshme, rregullimet e mësipërme të tregut të mikrokredive pa pritur miratimin e ligjeve në Kuvendin e Shqipërisë.
 

Nisma

+ Data 2022-05-25
Konfindustria (www.konfindustria.al) in cooperation with the National Environment Agency and the National Agency of Natural Resources will organize the first International Expo Forum " Albanian Oil & Gas Industry versus Environmental Standards. Challenges
[Me shume]
+ Data 2022-05-25
Konfindustria (www.konfindustria.al) in cooperation with the National Environment Agency and the National Agency of Natural Resources will organize the first International Expo Forum " Albanian Oil & Gas Industry versus Environmental Standards. Challenges
[Me shume]

Njoftime

+ Data 2021-05-22
http://arka.com.al/ Creating unique and sustainable spaces for extraordinary life experience
+ Data 2021-02-04
PËRSE SHQIPËRIA DUHET TË HEQË DORË NGA HIDROENERGJIA DHE TË RUAJË LUMIN E FUNDIT ME RRJEDHJE TË LIRË NË EVROPË/ /https://cf.iisd.net/savi/story/perse-shqiperia-duhet-te-heqe-dore-nga-hidroenergjia-dhe-te-ruaje-lumin-e-fundit-me-rrjedhje-te-lire
+ Data 2020-05-20
Qeveria pranon kërkesen e përsëritur të Konfindustria për rikthimin sa më shpejt në normalitet duke zgjeruar ndjeshëm fashën orare, duke lejuar levizjen e njerëzve pa autorizim dhe duke hapur kategori të ndryshme biznesesh.
 
Tregu i Ideve
Miq, ju ftojme ne bashkebisedim! Tema e dites:  Si e vleresoni nismen e BE per Krijimin e Tregut te Perbashket Rajonal te vendeve te Ballkanit Perendimor. Tregu Rajonal perballe Tregut Kombetar Shqiperi-Kosove. Dergoni mendimet tuaja ne [email protected]  
Login
© 2007 - 2024 Konfindustria. te gjitha te drejtat e rezervuara